De perfecte huid – deel 1

De perfecte huid – deel 1

Wie kent niet de reclame van Sanex waarin allerlei mensen gezamenlijk een ademende huid imiteren? Maar werkt de huid echt zo? En hoe krijg je dan een gezonde huid, van het puntje van je teen tot aan je kruin?

Om te begrijpen hoe je je huid kunt verbeteren en verjongen moet je eerst begrijpen hoe je huid werkt en hoe de processen in je huid verlopen. Ik zal proberen deze toch wat droge stof duidelijk uit te leggen zodat er veel kwartjes gaan vallen.

Er waren eens drie huidlagen….

Het grootste en zwaarste levende orgaan van ons lichaam is onze huid. Dit orgaan zorgt voor een bescherming tussen ons lichaam, de buitenwereld en alle invloeden die vanuit die buitenwereld op ons afkomen. Hoe je eruit ziet wordt bepaald door je huid en het geeft ook weer hoe je je voelt, of je gezond bent en of je lekker in je vel zit.

De huid bestaat uit drie huidlagen:huidlagen1

  • de opperhuid
  • de lederhuid
  • het onderhuids bindweefsel

De verschillende lagen van de huid bestaan ook weer uit andere lagen. Voor het gemak worden de lagen afzonderlijk van elkaar besproken. Deze blog maakt een start met voor vele de belangrijkste huidlaag; de opperhuid.

De opperhuid

Dit is de huidlaag die we kunnen zien met het blote oog. De opperhuid wordt ook wel aangeduid met epidermis. Omdat je deze goed kan zien geeft de opperhuid alle signalen af hoe hij zich voelt en of er enige disbalans is. Voor huidspecialisten is het ook de huidlaag die de meeste aanwijzingen geeft van wat er in disbalans is.

De opperhuid bestaat uit vijf lagen:

  • basaalcellenlaag of kiemlaag
  • stekelcellenlaagoperhuid
  • korrellaag
  • heldere laag
  • hoornlaag

Voor het gemak spreken we van twee huidlagen, namelijk de basale cellaag en de hoornlaag. De hoornlaag omvat de stekelcellenlaag, de korrellaag en de heldere laag. Dit omdat deze huidlagen ervoor zorgen dat de huidcellen steeds minder zuurstof en voedingsstoffen krijgen en om die reden verhoornen. Ze behoren dus allemaal tot de hoornlaag.

De basale cellaag

De basale cellaag maakt nieuwe huidcellen aan voor de opperhuid. De basale cellaag maakt hier elke dag miljoenen nieuwe huidcellen aan. Deze nieuwe, jonge en frisse huidcellen gaan op weg naar het oppervlak. Dit gebeurt door de dagelijkse aanvoer van nieuwe huidcellen. Deze huidlaag heeft echter nog een andere belangrijke functie namelijk het tegenhouden van schadelijke micro-organismen en moleculen die de huid proberen binnen te dringen. De basale cellaag vormt de verbinding tussen de lederhuid en de opperhuid. Deze twee lagen worden verankert door dikke collageen bundels.

De hoornlaag

De hoornlaag bestaat uit dode, droge, afgeplatte huidcellen. Deze huidcellen waren eens de frisse nieuwe huidcellen in de basale cellaag, maar door de vermindering van bloedtoevoer en voedingsstoffen verhoornen deze cellen. De “reis ” van een huidcel van de basale cellaag naar de hoornlaag duurt ongeveer 28 dagen. Echter is het helaas waar dat dit proces trager gaat naarmate je ouder wordt. Wanneer de dode huidcellen uiteindelijk de hoornlaag bereiken liggen ze als dakpannetjes over elkaar heen. Tussen deze dakpannen bevinden zich natuurlijke huidvetten en ceramiden.

Zoals je kunt lezen is de opperhuid een dode huidlaag. Hoe het kan dat je er dan toch voor kunt zorgen dat deze er goed uitziet, valt samen met de andere huidlagen en hoe je alle huidlagen verzorgd. Deze verzorging is niet alleen vanaf de buitenkant, maar ook zeker vanaf de binnenkant. In de volgende blogs zal er eerst stil gestaan worden bij de lederhuid (deel 2) en het onderhuidse bindweefsel (deel 3), waarna er vervolgens ingegaan kan worden op hoe je je huid het beste kunt verzorgen.  Op die manier heb je alle kennis in huis om een goede beslissing te nemen wat betreft je verzorging.

Wat vind jij van je huid? Wat zou jij er nog aan willen verbeteren?

 

 

handtekening 2

 

Author Info

Chaya Verhagen

No Comments

Post a Comment